Otyłość

otylosc_wiem_o_zdrowiu

Forum -> OTYŁOŚĆ = ZANIEDBANIE ???? -> OTYŁOŚĆ = ZANIEDBANIE ????

Tytuł:OTYŁOŚĆ = ZANIEDBANIE ????
Autor:BLEKITNOOKI_ROMANTYK
20.4.2010, 13:36
Witam wszystkich forumowiczów. Chciałbym poruszyć temat, może dosyć kontrowersyjny ale bardzo ważny w dzisiejszych czasach. OTYŁOŚĆ - co o tym myślicie? Mój przyjaciel pisał pracę magisterską na ten temat i mam dostęp do danych z badań jakie on przeprowadził. I wyniki ich były zaskakujące. Otóż okazało się, że jedynie 24% z nich swoją otyłość zawdzięczają chorobie i w rezultacie braniu specjalnych leków - hormonów. A co z resztą ?? Co z 76% ? Część z badanych ( zdecydowana większość - płeć piękna ) uważa, że nie będzie sobie niczego odmawiać bo partner ma je zaakceptować taką jaką jest. A z kolei od partnera wymaga się aby był szczupły wysoki i najlepiej aby był szarmancki ( czytaj - kupował co zechcą i zawsze za nią płacił ). Nie rozumiem takich ludzi !!! Jeszcze jeden przykład. Dziewczyna jest gruba i nie ma co ukrywać ( 165 cm i aż 80 kg ). Można być puszystym, ale i zadbanym ( np 165 cm i 65 kg ) Jak jej sie proponuje bieganie czy siłownie lub basen odpowiada że się wstydzi i zamiast się ruszać idzie sobie wziąść coś do jedzenia... Skąd biorą się tacy ludzie ??? Sami skazują się na samotność. Do pracy nikt nie przyjmie takiej osoby bo to wstyd a i kłopoty zdrowotne sięprzyciagają ( cukrzyca, choroby serca ). Nie potrafie pojąć dlaczego Ci ludzie nie chcą sięprzyznać do tego, że są zaniedbani. Dla mnie otyłość w zdecydowanej większości jest oznaką zaniedbania!!! Tak jak człowiek całe życie powinien się uczyć, dbać o swoj rozwój intelektualny i duchowy tak samo powinien dbać o włąsne ciało. A z tego co widać społeczeństwo tyje na potęgę !!! I później mają pretensje że nikt nie chce ich zatrudnic, nikt nie chce sie z nimi widywać.... Sami popadają w frustrację i zamiast się odchudzać nadal jedzą... Proszę Was - powiedzcie mi co o tym myślicie. Z góry serdecznie pozdrawiam !!!
otylosc_ciekawostki

Ciekawostki

Zdrowa dieta
Jeśli zmiana twoich nawyków żywieniowych uwarunkowana jest troską o własne zdrowie, a nie tylko chęcią zrzucenia niechcianych kilogramów – jest to najlepszy moment na to, by je wprowadzać w życie.

Czy wiesz, że...

Żelazo
Żeby organizm ludzki mógł prawidłowo funkcjonować potrzebne są mu składniki odżywcze, witaminy oraz mikro - i makroelementy pozyskiwane między innymi z pożywienia. Składnikiem takim jest na przykład żelazo.

Polecamy

Kalorie
Potocznie używanie kalorii znacząco odbiega od faktycznego znaczenia tej jednostki fizycznej. Powszechnie używane słowo kaloria, którą określa się wartość energetyczną produktów żywnościowych, w rzeczywistości podawane są one nie w kaloriach, a w kilokaloriach.

Metamizol jest od wielu dziesięcioleci chętnie wykorzystywany w leczeniu takich objawów stanu zapalnego, jak ból, gorączka oraz bólów trzewnych o charakterze spastycznym. Działanie przeciwbólowe substancji o nazwie metamizol w kolkach jest od dawna znane i wykorzystywane w praktyce klinicznej. Przez dziesięciolecia zespoły pogotowia ratunkowego stosowały metamizol w bólach, towarzyszących kamicy moczowodów lub dróg żółciowych. Na rynku już wiele lat istnieje najlepsza broń w walce z bólem różnego pochodzenia - Pyralgina (zawiera 500 mg metamizolu).